История партийной организации

Цей духовний заповіт і заклик великого Пророка України став головним повелінням для партії. Він кличе наш народ до боротьби за гідне життя, за те, щоб в оновленій Україні не панували ні зовнішні, ані внутрішні вороги-супостати. За те, щоб наша Батьківщина стала великою сім’єю, матір’ю для всіх дочок і синів — патріотів, готових до самопожертви заради її відродження і величі, а держава стала гарантом добробуту і прогресу нинішнього і прийдешніх поколінь.

Установчий з’їзд партії відбувся 9 липня 1999 року. Зареєстрована Міністерством юстиції України 16 вересня 1999 року, свідоцтво №122.

За п’ять років, що пройшли з дня заснування партії, вона проявила себе як політична сила нового типу, що відчутно впливає на політичне та соціально-економічне життя країни. Час підтвердив, що її Програма та вибрана стратегія правильні, а ідеї близькі і зрозумілі людям. Вони все більше стають надбанням суспільної свідомості, бо саме ідеї зміни системи влади, побудови правового, громадянського суспільства, цивілізованих економічних відносин, забезпечення соціальної справедливості і добробуту, захисту прав і свобод людини знайшли своє конкретне втілення в Програмі та практичній діяльності партії.

Це підтверджують підсумки парламентських виборів 2002 року. Незважаючи на те, що це був перший самостійний вихід на виборчі перегони, та відвертий опір діючої влади, «Батьківщині», яка стала цементуючою силою передвиборчого Блоку Юлії Тимошенко, вдалося досягти значного успіху і отримати підтримку майже 2 мільйонів громадян.

Люди потягнулися до «Батьківщини». Вона об’єднує сьогодні у своїх лавах патріотів, для яких доля і велич України — кровна справа. Патріотів, які при вступі в партію керуються не меркантильними інтересами, а власними переконаннями, які, не зважаючи на утиск і переслідування з боку влади, влилися в ряди свідомих борців за справедливість і благо народу.

Саме тому партія динамічно розвивається і набирає сили, її політичний голос все відчутніше звучить у всіх регіонах. Створена розгалужена партійна структура, яка складається з 24 обласних, Автономної республіки Крим, міст Києва і Севастополя, 782 районних і міських та майже 11 тисяч первинних партійних організацій. Вони об’єднують 245 тисяч членів партії. Серед них близько 110 тисяч працюють у виробничій сфері, більше 50 тисяч — у гуманітарній, 30% складає молодь, майже половину — жінки. Члени партії активно впливають на формування політичної стратегії партії, мають змогу проявляти і реалізовувати свої політичні інтереси. В «Батьківщину» молодь приваблює новаторський характер партії, можливість вільно відстоювати альтернативні ідеї та вносити пропозиції з програмних та організаційних питань, вчитися відстоювати свої права та реалізовувати творчий потенціал.

«Батьківщина» — це партія активних і цілеспрямованих людей, свідомих громадян, які відкрито захищають інтереси народу у політичній боротьбі, займаються конкретними справами, досягли успіху у своїй сфері: дали роботу та чесну зарплату вчорашнім безробітним, ведуть фермерське господарство, успішно діють як підприємці, інженери, вчителі, науковці, робітники, сільські трудівники, тобто людей, які заробляють на життя своєю працею і є типовими представниками середнього класу. Ось чому одним із головних гасел партії є: «Добробут для всіх — через працю кожного».